Casa Linda's Orakelrijk

Maya kalender

De Maya kalender is als orakel interessant, omdat het elke dag een eigen sfeer en kwaliteit geeft, die je kunt gebruiken als je je er bewust van bent. Zo ook zegt je geboortedag iets over jouw aard. Het is onduidelijk of de Maya's zelf er ook zo over denken. Deze waardering komt vooral door Jose Argüelles, hij heeft de Maya kalender geherinterpreteerd, en noemde het resultaat de Dreamspell kalender. Ik bied je hier een zeer gecomprimeerde introductie, met onderaan een aantal links naar sites waar ik wat aan heb (gehad) om het verhaal te begrijpen.

De Maya's kennen verschillende kalenders:

Tzolkin

Tzolkin: de heilige kalender

De Tzolkin heeft 260 dagen, en bestaat uit 13 cycli van 20 zonnezegels (solar seals in het Engels). Dat zijn de gekleurde plaatjes in de linker kolom. 13 opeenvolgende dagen (van boven naar beneden in de tabel) heten een Wavespell. De Tzolkin kent dus 20 Wavespells. Een Wavespell heet naar de zonnezegel waar de eerste dag van die Wavespell op valt.

Elke dag (Kin) in de Tzolkin heeft een dagnummer (Kin 1 tot en met 260), een zonnezegel, en een getal dat aangeeft welke dag van de Wavespell het is (1 tot en met 13). Die getallen worden aangegeven volgens de Mayamethode: streepjes staan voor 5 en punten staan voor 1. Bijvoorbeeld: 12 is twee streepjes en twee punten. De dertien getallen van de Wavespell heten Tonen (tones in het Engels), en die hebben ook namen. Elke dag van de wavespell heeft een eigen kwaliteit om in het oog te houden.

Haab: de praktische kalender

Daarnaast kennen Maya's de Haabkalender. Die is vooral voor praktische zaken zoals zaaien en oogsten, en kent 365 dagen. Dat gaat verschuiven, daarom voeren de maya's eens in de 52 jaar een periode in van 13 schrikkeldagen. Tzolkin en Haab gecombineerd geven een cyclus van 52 jaar.

2012, het einde van alle cycli

Maya's kennen nog veel grotere cycli, tot aan 13.000 jaar aan toe, geloof ik. 21 december 2012 (of daaromtrent) lopen ongeveer alle cycli van de Maya af, en zouden alle cycli weer opnieuw beginnen. Spannend! Maar dat terzijde.

Dreamspell

De dreamspell kalender geeft voor elke gregoriaanse dag aan welke dag het volgens de Tzolkin is (onze gewone kalender is de gregoriaanse). In de dreamspellkalender wordt Schrikkeldag glashard overgeslagen: op 29 februari blijft de Tzolkindag van de 28e gewoon staan. Daartegenover staat dat 25 juli een blanco dag is, die buiten de tijd valt. Dat komt voort uit de 13 maanden van 28 dagen (maancycli), waarvan de laatste dag op 24 juli valt. Het nieuwe jaar begint op 26 juli. Hoe dan ook, eens in de 52 jaar valt je gregoriaanse geboortedag samen met je maya-dreamspell-geboortedag.

Die hele Dreamspell kalender is bedoeld om de natuurlijke tijd te herstellen. Het is dan ook vrij bizar dat hij zo star omgaat met schrikkeldag. Ook de berekening van de maancycli is discutabel. Ik kan geen zinnig woord zeggen over de logica ervan, of over de waarde, of over de realiteit. Ik vind het fenomeen hoogst fascinerend, ik hou van de symboliek ervan, en van die vreemd aantrekkelijke ikoontekeningen.

Links

Mooncraft geeft met de 13 maanden kalender een fijne overzichtelijke inleiding, met prettige teksten en mooie eigen tekeningen van de zonnezegels.

De Mayan Pages van Tracey Gendron (Astro Dream Advisor) vormen een gezellige, zeer uitgebreide site, met véél tekst. Een aanrader voor mensen die graag over zichzelf lezen. Ze heeft ook een soort handreiking om heel bewust je persoonlijke wavespell (die is eens per 260 dagen) te doorleven. De site zelf is trouwens groter dan alleen de Mayan Pages.

Copyright © 2010 Linda J. Hartgring

http://orakelrijk.casalinda.nl/