Casa Linda's Orakelrijk

Over orakels

Wat is een orakel en wat kun je ermee?

Iedereen kent het orakel van Delphi: je stelt er een vraag aan, en het antwoordt in raadselachtige zinnen. Dan moet je interpreteren wat het orakel bedoelt. De orakelbol hierboven doet dat hopelijk iets minder raadselachtig. Er zijn kaartorakels, waarvan de Tarot de bekendste is, maar je hebt ook runenstenen, stokjes die je moet gooien, dobbelstenen, domino, een boek dat je open moet slaan. In principe: alles wat jou als tekens aan de wand toeschijnt. Ik heb zelf ook een orakel gemaakt, het TRC-spel.

Symboliek

Een orakel is gebaseerd op synchroniciteit (een begrip van C.G. Jung): het principe dat binnen je en buiten je zich zaken voordoen die hetzelfde verhaal vertellen, op verschillende manieren. Een orakel maakt gebruik van archetypische beelden. Dat zijn niet noodzakelijk plaatjes, het kan ook in de vorm van beeldspraak zijn.

Symboliek van een huis

Een huis bijvoorbeeld heeft een kelder: de donkere onbewuste hoekjes van je ego, maar ook je instinct, het buikgevoel 'huist' er. De begane grond is min of meer open voor visite, je omgangsvormen, dagelijkse zaken, werk. De slaapkamers staan voor je emotionele kanten, gevoelens, affectiviteit. Op zolder trek je je terug naar hogere regionen, dicht onder de hemel. Ook bewaar je er herinneringen, andere dan die je in de kelder bewaart.

Een orakel geeft zijn betekenis zoals letters woorden, en woorden een zin vormen. Elke kaart van een kaartorakel verbeeldt een bepaald principe, dat is de eigen betekenis van de kaart. In combinaties laten ze de rode lijn van jouw specifieke verhaal zien. Een orakel geeft een metafoor van wat er voor jou speelt, waardoor je een nieuwe visie, een verhelderende blik op je situatie kan krijgen. Beelden zijn collectief, maar ook persoonlijk in betekenis. Wees je daarom bewust van je eigen associaties, inzichten en ingevingen, naast de gegeven betekenis van een kaart.

Lot en vrije wil

Pad van waarschijnlijkheden

Toekomst voorspellen met een orakel? Ik geloof niet in een vaste toekomst, maar in een combinatie van lot en vrije wil. Vanuit elk punt in het hier en nu kan je verschillende richtingen in. Er zijn verschillende waarschijnlijkheden, die elk voor jou waar kunnen worden. Een orakel kan inzicht geven in de mogelijke waarschijnlijkheden. Focus je op de voor jou gewenste, zonder je ogen te sluiten voor de andere.

Je hebt het niet altijd voor het zeggen wat je overkomt. Ik geloof niet dat je alles wat jou overkomt op moet vatten als een persoonlijke aan jou gerichte boodschap. In plaats van die boodschap te ontdekken (waarom overkomt mij dit) kan je beter de situatie als een gegeven beschouwen. Dat geeft ruimte om vervolgens te bezien hoe je daar het beste mee om kunt gaan (wat kan ik met deze situatie). Dat neemt niet weg dat het verstandig is om na te gaan hoe het zo gekomen is. Vraag jezelf af wat je ervan kan leren, welke kwaliteiten je hebt die je hier kan toepassen, welke eigenschappen je moet aanleren, wat je kan doen om ongewenste ontwikkelingen te voorkomen, nu of in de toekomst, en hoe je gewenste ontwikkelingen kan stimuleren.

Een orakel kan je helpen met inzicht in jezelf en de situatie, zodat je het bewust kunt ervaren in plaats van erdoor geleefd te worden. Je kunt je lot niet ontlopen, maar je kan wel zelf kiezen hoe je ermee omgaat.

Vragen stellen

Als je geen specifieke vraag hebt voor het orakel, kan je een algemene vraag stellen:

Meer voorbeeldvragen vind je in de introductie van het online orakel.

Je kan de kaart leggen in vaste patronen, waarin elke plek een bepaalde betekenis heeft. Onder legmethodes kan je kiezen uit een hele serie patronen. Het legpatroon hieronder is een favoriet van me. Hij is afgeleid van een patroon uit het Franse boek Hoe een dialoog te hebben met je beschermengel (vrij vertaald), van Hania Czajkowski. Kaart 6 is een eigen toevoeging. Leg op elke punt van het pentagram (vijfhoek) een kaart en de laatste kaart in het midden. Dit antwoorden de kaarten:

Kaartlegging met 6 kaarten

in de vorm van een pentagram
  1. Wat is mijn weg?
  2. Wat heb ik nodig?
  3. Van waar uit moet ik handelen?
  4. Wat moet ik ervan leren?
  5. Wat is mijn gave?
  6. Hier draait het om.

Antwoorden interpreteren

Veel klassieke interpretaties van orakels gaan uit van negatieve en positieve betekenissen van kaarten of de plaats waar je ze legt. Daar heb ik altijd wat moeite mee. Je hebt er mijns inziens veel meer aan om je bewust te zijn van de aard van de kwaliteit van de kaart: afhankelijk van of je ertegen vecht of het gebruikt, en afhankelijk van je niveau van bewustzijn, kan dezelfde kaart slecht of goed uitpakken. Een tegenwerking kan ook een uitdaging zijn om een vast patroon op te geven. Volg dus niet klakkeloos de interpretatie van het boekje, maar laat het beeld op je inwerken en kijk wat je ermee kan.

Copyright © 2010 Linda J. Hartgring

http://orakelrijk.casalinda.nl/